manifesto komounistikou kommatos

Μανιφέστο κουμμουνιστικού κόμματος.docx

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ - ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΓΚΕΛΣ  
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ  ''ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ''


To παρόν έγγραφο αποτελεί μια σύνοψη όσων αναφέρει το παραπάνω βιβλίο. Έχει ως σκοπό να μεταφέρει κάποιες απο τις αρχές του κουμμουνισμού έτσι όπως αναφέρθηκαν στο μανιφέστο με απλά λόγια. Θα μπορούσαμε να το πούμε και μια εισαγωγή για κάποιον που δεν έχει ξανασχοληθεί με το αντικείμενο.  Όπως είναι προφανές, αυτά που θα αναφερθούν, αποτελούν, προιόν της δικιάς μου διεργασίας,  μολονότι βασίζονται στο βιβλίο( π.χ κάποιες συνδέσεις νοηματικές, καποιες παραλέιψεις κ.λ.π). Επίσης, το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη μόνο του συγκεκριμένου βιβλίο. Επομένως σαν πηγή λαμβάνεται το παραπάνω βιβλίο. Το θεωρώ σκόπιμο να το αναφέρω προτού προχωρήσω. Ακόμη το παρόν έγγραφο δεν θεωρείται επιστημονική εργασία απλώς μια σύνοψη του παρόντος βιβλίου.  Τέλος, για τυχόν ανακρίβειες ή διαφωνίες σχετικά με το τρόπο που ερμήνευσα σχετικές αρχές ή οτιδήποτε μπορείτε να μου στείλετε ιδιωτικό μήνυμα συμβουλευτικό. Θα χαρώ πολύ να με διαφωτίσετε για τυχόν ανακρίβεια ή αστοχία!  

Λίγα λόγια για τον Μαρξ(1818-1883) :

Ο Μαρξ ήταν ιδρυτής του επιστημονικού κουμμουνισμού(μαρξισμού). Πάλεψε και σε θεωρητικό και σε οργανωτικό επίπεδο για την ένταξη των ιδεών του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.  
Χαρακτηριστικά είχε πει : «Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε».  
Ο Μαρξ ήταν επίσης λάτρης των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων. Συγκεκριμένα μια διδακτορική του εργασία ήταν σχετική με τον επίκουρο και τον Δημόκριτο.('' η διαφορά ανάμεσα στη φυσική φιλοσοφία του Δημόκριτου και τη φυσική φιλοσοφία του Επίκουρου'').Μέσα απο τις εργασίες του και τα δημοσιευμένα άρθρα του δεν ξεχνούσε να τονίζει τη καθοριστική σχέση της υλικής παραγωγής στις κοινωνικές εξελίξεις.  

2 / 14
Ακόμη τόνισε τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος , κατέδειξε τις οικονομικές βάσεις των συμφυτών του ανταγωνισμών και προέβλεψε τον θάνατο του.  
Θεώρησε ότι η όξυνση των αντιθέσεων του καπιταλισμού αλλα και της ταξικής πάλης κάνει απαραίτητη την σοσιαλιστική επανάσταση (την οποία θα πραγματοποιήσει το προλεταριάτο.  
Η επίδραση των ιδεών του ήταν τεράστια και καθόρισε τις εξελίξεις στον 19ο αιώνα αλλά κυρίως στον 20ο(ανατροπές ,επαναστάσεις..).  
Σχετικά με την οικογένεια του, ο πατέρας του ήταν δικηγόρος ( ίσως για αυτο και εκείνος ακολούθησε νομικές σπουδές αλλά στη συνέχεια της παράτησε και αφοσιώθηκε στη φιλοσοφίας και την ιστορία). Ακόμη ήταν διαπαιδαγωγημένος με τις  ιδέες του γαλλικού διαφωτισμού και του φιλοσοφικού ορθολογισμού. Και διακρινόταν για την ελεύθερη σκέψη και τη θρησκευτική ελευθεροφροσύνη (απέταξε απο νωρίς να σημειωθεί, την εβραική του πίστη).  
Απο το 1837 γίνεται οπαδός της φιλοσοφίας του Χέγκελ και κυρίως της εγελειανής διαλεκτικής (γερμανός φιλόσοφος που πέθανε το 1831). Στη συνέχεια έκανε ενδελεχή κριτική στις ιδεαλιστικές βάσεις της φιλοσοφιάς του και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι το κράτος που καθορίζει την αστική κοινωνία αλλά η τελευταία που καθορίζει τον χαρακτήρα του πολιτικού καθεστώτος( αντίθετα απο το Χέγκελ).  
Ο Μαρξ ήταν εκδότης-διευθυντής εφημερίδων  και πολλές φορές μετέτρεπε την εφημερίδα  σε όργανο της πάλης κατα του αριστοκρατικού-απολυταρχικού καθεστώτος (π.χ εφημερίδα Ρήνου, η οποία μετα απο διαταγή έκλεισε).
Γενικά ο Μαρξ δεν είχε σταθερο τόπο διαμονής. Πολλές ήταν οι φορές που εκδιώχθηκε. Η γυναίκα του ήταν αυτή που έπρεπε να τον υποστεί αυτό κάθε φορά (να σημειωθεί ότι μόνο 3 απο τα 7 παιδιά της παρέμειναν στη ζωή ίσως λόγω της οικονομικής ένδειας και την γενικότερης αστάθειας(προσωπικό σχόλιο)) . Ενα λοιπόν απο τα μέρη που πήγε ήταν το Παρίσι. Εκεί μελέτησε τις ουτοπικές σοσιαλιστικές και κουμουνιστικές αντιλήψεις (Φουριέ, Καμπέ, Μπαμπεφ κ.λ.π). Εκεί μελέτησε και εκπόνησε και κριτική σε απόψεις των κλασσικών της πολιτικής οικονομίας. (Α.Σμιθ, Δ.Ρικάρντο) οι οποίοι εκλάμβαναν τις παροδικές αστικές σχέσεις ως αιώνιες.  

3 / 14
Ο Μάρξ επίσης μιλά για απαλλοτριωμένη εργασία. Κατά αυτήν,δεν επικρατούν ανθρωπιστικές αρχές. Υπάρχει εκμετάλλευση, ατομική ιδιοκτησία, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας κ.λ.π.
Ενα πρόσωπο καθοριστικό στη ζώη του ήταν ο Έγκελς με τον οπόιον, μετα τη γνωριμία τους, διαπίστωσε πλήρη ταύτιση ιδεών. Ο τελευτάιος, μαζί με το Μαρξ θεωρούνται θεμελιωτές του μαρξισμού.  
Ο Έγκελς προερχόταν απο οικογένεια με σχετική ευμάρεια. Παράτησε το σχολείο για να βοηθήσει το πατέρα του στις επιχειρήσεις του (όχι οικειοθελώς) . Αδιαφορώντας για την εμπορική του κατάρτιση, άρχισε να ασχολείται με φιλοσοφία , ιστορία , λογοτεχνία. Ο πατέρας του θορυβημένος απο τις επαναστατικές του αντιλήψεις αλλά και απο τους ριζοσπαστικούς κύκλους των επαφών του, τον στέλνει στην Αγγλία. Εκεί άρχισε να διαμορφώνει την πολιτική του άποψη. Εκεί έρχεται σε επαφή με το χαρτιστικό κίνημα (κίνημα εργατών που προωθούσε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και είχε ως βασικούς στόχους έξι (η λεγόμενη χάρτα))
Επιστροφή στο Μαρξ. Ο Μαρξ πίστευε ακόμη ότι την κοινωνική εξέλιξη την καθορίζουν οι υλικές σχέσεις (οικονομικές), ενώ ακόμη υπογράμμιζε τον αποφασιστικό ρόλο των λαικών μαζών στην ιστορία (σε αντίθεση με άλλους τότε φιλοσόφους, ιστορικούς κ.λ.π)
Ο Μάρξ έζησε ακόμη, και στις Βρυξέλλες για τρία χρόνια. Ο Μαρξ εκει συνέθεσε το έργο « θέσεις για τον Φοιερμπαχ»  
Φοιέρμπαχ : Σπούδασε θεολογία, αλλά στη συνέχεια στράφηκε στη φιλοσοφία και παρακολούθησε επί δύο χρόνια τα μαθήματα τού Χέγκελ στο Βερολίνο.
Το 1828 άρχισε τις σπουδές του στις φυσικές επιστήμες στο Ερλάνγκεν. Δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε ανώνυμα το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Σκέψεις για τον θάνατο και την αθανασία (Gedanken über Tod und Unsterblichkeit), στο οποίο απέρριπτε την έννοια τής προσωπικής αθανασίας της ψυχής και το Περί φιλοσοφίας και χριστιανισμού (Über Philosophie und Christenthum, 1839), στο οποίο υποστήριξε ότι ο χριστιανισμός είχε προ πολλού εξαφανιστεί όχι μόνον από την έλλογη σκέψη αλλά και από την ζωή τού ανθρώπου, και δεν ήταν παρά μια έμμονη ιδέα.
Η σκέψη του επέδρασε στην ανάπτυξη της μαρξιστικής διαλεκτικής. Έγινε γνωστός κυρίως για την επίδραση που άσκησε στον Μαρξ και για την ανθρωπολογική ερμηνεία του τής θεολογικής σκέψης, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Υποστήριξε ότι ιδιότητες τού Θεού όπως η παντογνωσία, η δικαιοσύνη και η αγάπη αποτελούν αντανάκλαση αντίστοιχων αναγκών της ανθρώπινης φύσης.  
Επίσης, προώθησε την άποψη ότι η αντίληψη ότι ο Θεός υπάρχει ανεξάρτητα από την ύπαρξη τού ανθρώπου, οδηγεί στην πίστη στην αποκάλυψη και στα μυστήρια, τα οποία αποτελούν στοιχεία ενός ανεπιθύμητου θρησκευτικού υλισμού. Ο Φόιερμπαχ διέψευσε

4 / 14
ότι ήταν άθεος αλλά ταυτόχρονα υποστήριζε ότι ο Θεός τού χριστιανισμού είναι μια αυταπάτη.
Πηγή : Wikipedia  


 Ο Μάρξ μαζί με το Έγκελ διαπίστωσαν ότι ο ένας τρόπος παραγωγής αντικαθιστά τον άλλον, αλλάζοντας ταυτόχρονα όλη την πολιτική δομή της κοινωνίας. Κατέληξαν δε, ότι είναι αναπόφευκτη ή εγκαθίδρυση του κουμουνιστικού κόμματος.
Στις αρχές του 1847 οργάνωσαν στο Λονδίνο το πρώτο διεθνές συνέδριο της ένωσης κουμουνιστών στο οποίο οι σύνεδροι επιφόρτισαν τον δύο συνάδελφους με το έργο της συγγραφής ενός βιβλίου,  με το πρόγραμμα του κόμματος (κουμουνιστικό μανιφέστο, το πρώτο ντοκουμέντο του επιστημονικού κομμουνισμού).
Σε ένα απο τα πιο γνωστά του έργα το « Κεφάλαιο» πραγματεύεται θέματα οπως τη διαδικασία παραγωγής του κεφάλαιου , τη διαδικασία της κυκλοφορίας του καθώς και το συνδυασμό αυτών των δυο διαδικασιών. Επίσης αναφέρεται στην  θεωρία της υπεραξίας. Το βιβλίο αυτό συνέστησε να το διαβάσουν όλοι εργάτες απο όλες τις χώρες.
Τέλος , ο Μαρξ ασχολείτο απο μικρός  με τις θετικές επιστήμες και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επανερχόταν σε αυτές.
Πέθανε απο βρογχίτιδα! Το έργο του είναι μετά τη Βίβλο  το πιο πολυδιαβασμένο όλων των εποχών. Ήταν απο αυτούς που συνέδεσαν τη θεωρία με τη πράξη, τη φιλοσοφία με την επανάσταση.

ΤΟ ΕΡΓΟ :  
  • · Έγκελς : ολόκληρη η ιστορία της κοινωνίας ήταν μια πάλη των τάξεων με εξαίρεση το πρωτόγονο κοινοτικό σύστημα,  παρατηρούσε!
  • · Στο μανιφέστο κυριαρχεί ότι, υπάρχουν δυο κύριοι ανταγωνιστικοί ταξικοί σχηματισμοί : η αστική τάξη και το προλεταριάτο. Η αστική ως κυρίαρχη διαχείρίζεται τη κρατική εξουσία προκειμένου να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα
  • · Το καπιταλιστικό σύστημα αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία της ραγδαίας ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, τότε αυτόματα οι

5 / 14
  • καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις,  θα σταθούν εμπόδιο στη παραπέρα ανάπτυξη της παραγωγής.
  • · Η κοινωνική φύση της παραγωγής και η ατομική μορφή της ιδιοκτησίας αποτελεί τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού και προκαλεί τις οικονομικές κρίσεις.
  • · Αντί για ατομική ιδιοκτησία, κοινωνική (μόνο με επαναστατική βία-  επίτευξη μέσω καταστροφής της καπιταλιστικής κοινωνίας)

Πρόλογος :  
  • · Σκέψη που εκφράζεται στο πρόλογο : Ο οικονομικός τρόπος παραγωγής και η κοινωνική διάρθρωση που με αναγκαιότητα προέρχεται απο το τρόπο αυτόν  παραγωγής και ανταλλαγής αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ιστορία εκείνης της εποχής  
  • · Απο το καιρό που καταργήθηκε το πρωτόγονο καθεστώς με τη κοινοκτημοσύνη, έγινε μια ιστορία ταξικών αγώνων ανάμεσα σε εκμεταλλευόμενες-καταπιεζόμενες  και εκμεταλλέυτριες τάξεις.
  • · Ο Σοσιαλισμός στα 1847 σήμαινε κίνημα αστικό , ο Κουμουνισμός εργατικό κίνημα.

ΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΙ :  

  • · Η ιστορία κάθε κοινωνίας είναι ιστορία ταξικών αγώνων  
  • · Πάντα δυο αντίθετες δυνάμεις : καταπιεστής -καταπιεζόμενος(ελεύθερος -δούλος , πατρίκιος και πλήβειος( Αρχαία ρώμη , ελιτ και απλοί πολίτες) κ.λ.π). Αυτές σε αδιάκοπο πόλεμο ο οπόιος τελείωνει είτε με πλήρεη μετασχηματισμό της κοινωνίας είτε με καταστροφή και των δυο τάξεων που πολεμούσαν
  • · Η σύγχρονη αστική κοινωνία ορθώθηκε στα ερείπια της φεουδαρχικής κοινωνίας. Ο παλιός τρόπος φεουδαρχικής παραγωγής δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες που μέγαλωναν με το άνοιγμα της αγοράς. Η μεγάλη βιομηχανία δημιούργησε τη παγκόσμια αγορά. Καθώς αναπτυσσόταν, μεγάλωνε και η αστικη τάξη καθώς και, τα κεφάλαια της με αποτέλεσμα,  οι τάξεις που προέρχονταν απο τον Μεσαίωνα να μπαίνουν  σε δεύτερη μοίρα.

6 / 14
  • · Η σύγχρονη αστική τάξη είναι προιόν μιας πολύχρονης εξέλιξης, μιας σειράς απο μετατροπές στους τρόπους παραγωγής.  
  • · Η αστική τάξη , απο τότε που στεριώθηκε  η μεγάλη βιομηχανία και το παγκόσμιο εμπόριο, απέσπασε την αποκλειστική πολιτική εξουσία
  • · Δεν υπήρχαν  πια οικογενειακές σχέσεις αλλα χρηματικές
  • · Η αστική τάξη για να επιβιώσει, έχει αναγκη να χωθεί παντού, να ριζώσει παντού να εγκαταστήσει παντού δεσμούς.
  • · Η αστική τάξη αφαίρεσε απο τη βιομηχανία την εθνική της βάση (παγκόσμια αγορά)
  • · Στη θέση της παλιάς εθνικής αυτάρκειας, αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο εμπόριο , μια αληλεξάρτηση ανάμεσα στα έθνη (και στην υλική παραγωγή και στην πνευματική)
  • · Η αστική τάξη αναγκάζει όλα τα έθνη να δεχτούν τον αστικό τρόπο παραγωγής, τα αναγκάζει να γίνουν αστικά. Υπόταξε την ύπαιθρο και δημιούργησε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως εξάρτησε την ύπαιθρο απο τη πόλη έτσι εξάρτησε και τα ''βάρβαρα'' έθνη απο τις αστικές χώρες.
  • · Η αστική τάξη, καταργεί το σκόρπισμα στα μέσα παραγωγής (ιδιοκτησία σε λιγοστά χέρια)
  • · Τα όπλα που χρησιμοποίησε η αστική τάξη για να τσακίσει τη φεουδαρχία θα γύρισουν ενάντια στην ίδια.  Έφτιαξε και τα όπλα που θα την θανατώσουν,  και τους ανθρώπους (προλεταριάτο) που θα τα χρησιμοποιήσουν. Με την ανάπτυξη της, αναπτύσσεται  και το προλεταριάτο. Ανάπτυξη βιομηχανίας σημαίνει  αύξηση αριθμητική του προλεταριάτου, το  οποίο  συγκεντρώνεται  σε μάζες όλο και πιο σημαντικές. Η δύναμη του μεγαλώνει και αποκτά συνέιδηση για τη δύναμη του. Στη αρχή παλεύουν μεμονωμένοι εργάτες , μετά εργάτες απο το ίδιο εργοστάσιο, μετά εργάτες του ίδιου επαγγέλματος. Αληθινό αποτέλεσμα των αγώνων του είναι πιο πολύ η ανάπτυξη ενότητας παρά η άμεση επιτυχία.  
  • · Τοπικοί αγώνες-  εθνική πάλη- ταξική πάλη
  • · Η αστική τάξη βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με όλους. Ενάντια σε αριστοκρατία, ενάντια σε ομάδες  με κοινά συμφέροντα, ενάντια στη αστική τάξη όλων των ξένων χωρών. Συνεπώς κάνει έκκληση βοηθείας στο προλεταριάτο, το οποίο το προμηθεύει  με τα πρώτα στοιχεία για τη δική του πολιτική μόρφωση, δηλαδή όπλα κατα του ευατού της.
  • · Ο σύγχρονος εργάτης όχι μόνο δεν ανεβαίνει με τη πρόοδο της βιομηχανίας αλλά βυθίζεται όλο και πιο χαμηλά.  

7 / 14
  • · Η νίκη του προλεταριατου είναι αναπόφευκτη. Η ηγέτρια τάξη(αστική) είναι ανίκανη πια να εκπληρώσει το ρόλο της. Ο σκοπός της είναι ή αύξηση του κεφαλαίου- ανάπτυξη βιομηχανίας. Όσο αυξάνεται όμως αυτό, τόσο περισσότερο εκμηδενίζεται η αξία του εργάτη με αποτέλεσμα να παίρνει τόσο λιγα λεφτά που να μη μπορεί καν να ζήσει. Ο τελευταίος, που παυει πια να νιωθει ανταγωνισμο χρηματικο (καθώς η μισθωτή δουλειά συνεπάγεται ανταγωνισμό) απεναντι στους συναδελφους, συσπειρώνεται με αυτους για να πολεμήσει αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες και να καταπολεμησει την αστική τάξη με όπλα που τον έχει ήδη προμηθεύσει αυτή (μόρφωση ) ώστε να τον έχει σύμμαχο της, σε πολέμους δικούς της. ( δικιά μου επεξήγηση σχετικά με τη νίκη του προλεταριάτου βασιζόμενη πάντα στα λεγόμενα του βιβλίου)
  • · Αστός : εκείνος που κατέχει τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλέυεται τη μισθωτή δουλειά. Προλεταριάτο =μισθοδούλοι, πωλούν την εργατική τους δύναμη για να μπορούν να ζήσουν.


ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ  

  • · Οι κουμμουνιστές δεν διαφέρουν απο άλλα εργατικά κόμματα . Σε κάτι που διαφέρουν είναι, ότι δίνουν πραγματική αξία στα συμφέροντα του προλεταριάτου που είναι ανεξάρτητα απο εθνότητα.
  • · Ο άμεσος σκοπός των κουμμουνιστών είναι ίδιος με το σκοπό όλων των εργατικών κινημάτων. Συγκρότηση των προλεταριάτων σε τάξη,  ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.
  • · Γνώρισμα του κουμμουνισμού δεν είναι η κατάργηση της ιδιοκτησίας γενικά, αλλά η κατάργηση της αστικής ιδιοκτησίας η οποία στηρίζεται στους ταξικούς ανταγωνισμούς και στην εκμετάλλευση.
  • · Στις κατηγορίες τις σχετικές με κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας (που αποκτήθηκε με προσωπική δουλεία και ιδρώτα) , οι κουμμουνιστές απαντούν ότι αυτό το είδος της ιδιοκτησίας το κατήργησε και συνεχίζει να το καταργεί η πρόοδος της βιομηχανίας. Επίσης απαντούν, με το ερώτημα, αν η δουλειά του προλεταριατου δημιουργεί τάχα ιδιοκτησία για το προλεταριατο! Το κεφάλαιο είναι ομαδικό προιόν. ''Κινέιται'' με συνδυασμένες προσπάθειες απο πολλά άτομα και επίσης , δεν ειναι προσωπική δύναμη αλλά κοινωνική. Ακόμη ένα επιχείρημα τους έναντι της ατομικής

8 / 14
  • ιδιοκτησίας είναι ότι αυτή έχει καταργηθεί για τα εννιά δέκατα απο τα μέλη της (νοείται ότι έχει συσσωρευτεί σε ολίγα άτομα)
  • · Αν το κεφάλαιο μεταβληθεί σε κοινή ιδιοκτησία δεν νοείται ότι θα γίνει κοινή ιδιοκτησία, απλά ο χαρακτήρας θα γίνει κοινωνικός. Θα χάσει το ταξικό της χαρακτήρα.
  • · Ο κουμμουνισμός δεν αφαιρεί απο κανέναν τη δύναμη να ιδιοποιείται κοινωνικά προιόντα. Αφαιρεί μόνο τη δύναμη να υποδουλώνει την εργασία αλλονών με τη βοήθεια της ιδιοποίησης.
  • · Στο επιχείρημα ότι με τη κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας θα επέλθει μια γενική τεμπελιά, απαντούν ότι αν ήταν έτσι αυτό θα είχε γίνει απο καιρό  καθώς η αστική κοινωνία θα υπέκυπτε σε χασομέρι (αφού σε αυτή τη κοινωνία,  αυτοί που δουλεύουν δεν κερδίζουν και αυτοι που κερδίζουν δεν δουλεύουν)
  • · Υποστηρίζουν την κατάργηση της οικογένειας.. Η οικογένεια στη πληρότητα της υπάρχει μόνο για την αστική τάξη. Η μεγάλη βιομηχανία καταστρέφει κάθε οικογενειακό δεσμό για το προλεταριάτο και μετατρέπει τα παιδιά σε εργαλεία δουλείας.
  • · Υποστηρίζουν την κατάργηση της εκμετάλευσης των παιδιών απο τους γονείς (τότε πολύ συχνά παιδική εργασία, τα παιδιά πληρώνονταν λίγα λεφτά, φτηνά χέρια =αύξηση κέρδους).
  • · Αντικατάσταση της σπιτικής εκπαίδευσης με κοινωνική (αλλαγή χαρακτήρα της)
  • · Κοινοκτημοσύνη γυναικών με σκοπό της εξάλειψη της πορνέιας. Έτσι και αλλιώς αστικός γάμος είναι στη πραγματικότητα κοινοκτημοσύνη.
  • · Κατάργηση της πατρίδας και της εθνικότητας (οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα)
  • · Ο κουμμουνισμός καταργεί τις αιώνιες αλήθειες (θρησκεία ,ηθική..)
  • · Κουμμουνιστική επανάσταση = παραβίαση αυταρχική του δικαιώματος ιδιοκτησίας και του αστικού καθεστώτος παραγωγής.
  • · Μέτρα προς την επίτευξη μιας κουμμουνιστικής κοινωνίας  :  
  • 1. Απαλλοτρίωση έγγειας ιδιοκτησίας  
  • 2. Προοδευτική φορολογία
  • 3. Κατάργηση κληρονομιάς
  • 4. Κατάσχεση περιουσίας όλων των φυγάδων
  • 5. Δημιουργία εθνικής τράπεζας, που τα κεφάλαια της θα ανήκουν στο κράτος
  • 6. ΜΜΜ συγκέντρωση στα χέρια κράτους
  • 7. Ξεχέρσωση των   ακαλλιέργητων  εδάφών και  βελτίωση των καλλιεργημένων  γαιών.

9 / 14
  • 8. Ίση υποχρεωτική δουλειά για όλους
  • 9. Κατάργηση δουλείας και υποχρεωτική εκπαίδευση
  • 10. Συνδυασμός αγροτικής -βιομηχανικής δουλειάς.

Στη θέση της παλιάς κοινωνίας με τις τάξεις τις, έρχεται μια ένωση...


Συμπληρωματικές πληροφορίες :

  • Ø Επαναστάσεις (γενικά , ο Μαρξ θεωρούσε τις επαναστάσεις , ατμομηχανές της ιστορίας) που αναφέρονται:

  • 1. 1830 Ιουλιανή Γαλλική Επανάσταση
  • 2. 1844 υφαντουργοί στη Σιλεσία (επαναστατική αφύπνιση εργατών)
  • 3. 1846 επανάσταση Κρακοβίας  
  • 4. 1848 Βέλγιο  
  • 5. 1848 Γαλλία εξέγερση του Ιούνη  
  • 6. 1851 Πραξικόπημα Βοναπάρτη 2ας Δεκεμβρίου
  • 7. 1857-1859 ισπανική επανάσταση  
  • 8. 1857-1859 ινδική λαική εξέγερση  
  • 9. 1857 παγκόσμια οικονομική κρίση  
  • 10. 1871 εξέγερση 18ης Μαρτίου στη Γαλλία (Παρισινή κουμούνα ...) Η Παρισινή Κομμούνα ήταν η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

  • Ø Χρονοδιάγραμμα  

  • 1. 5ο - 15ο μ.Χ Μεσσαίωνας (πρώιμος, μέσος ύστερος)
  • 2. 14ο -17ο Αναγέννηση (προσεγγιστικά), ξεκίνησε στην Ιταλία κατα τον ύστερο Μεσσαίωνα
  • 3. 17ος αιώνας ορθολογισμού (Ντεκάρτ κ.λ.π)
  • 4. 17ος 18ος διαφωτισμός, έδαφος για επανάσταση  
  • 5. 1760-1860 βιομηχανική επανάσταση  
  • 6. 1830-1840 Χαρτισμός , Αγγλία  

10 / 14
  • 7. 1830 Γαλλική Επανάσταση,  
Eπίσης γνωστή ως η Ιουλιανή Επανάσταση, Δεύτερη Γαλλική Επανάσταση , έφερε την ανατροπή του βασιλιά Καρόλου Ι΄, του Γάλλου Βουρβόνου μονάρχη, και την άνοδο του ξαδέλφου του Λουδοβίκου-Φιλίππου, Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος με τη σειρά του θα ανατρεπόταν, μετά από 18 επισφαλή χρόνια στο θρόνο. Σηματοδότησε την στροφή από μία συνταγματική μοναρχία, την Παλινόρθωση των Βουρβόνων, σε μια άλλη, την Ιουλιανή Μοναρχία, τη μετάβαση της εξουσίας από τον Οίκο των Βουρβόνων σε ένα παρακλάδι του, τον Οίκο της Ορλεάνης, και την αντικατάσταση της αρχής της κληρονομικής εξουσίας από τη λαϊκή κυριαρχία. Οι υποστηρικτές των Βουρβόνων ονομάζονταν Νομιμόφρονες, και οι υποστηρικτές του Λουδοβίκου-Φιλίππου Ορλεανιστές.

  • 8. 1848 Γαλλική επανάσταση  (έκδοση μανιφέστου  στο Λονδίνο στα γερμανικά λίγες μέρες πρίν τη Φεβρουαριανή Επανάσταση)
  • 9. 1860 μετάφραση μανιφέστου απο τον Μπακουνιν (πρώτη ρουσική έκδοση)
  • 10. 1864,  δημιουργήθηκε η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων( στόχευε στη ένωση του προλεταριάτου παγκοσμίως)
  • 11. 1874 έπεσε η διεθνής Ένωση εργαζομένων  

  • Ø ΓΕΓΟΝΟΤΑ  

  • 1. Δίκη κουμουνιστών στη Κολωνία 1852 ύστερα απο 18 μηνη κ΄ρατηση  


  • Ø ΓΛΩΣΣΑΡΙ :  

  • 1. Λασαλισμός : Γερμανία  

  • 2. Προυντονισμός:    

  • · Γάλλος 'αναρχικός΄
  • · Anarchy is order (  σημερινό σήμα αναρχίας)
  • · Μιουτουαλισμός ήταν το είδος της αναρχίας του. Υποστήριζε το δικαίωμα στα μέσα να είναι κοινό αλλά το δικαίωμα στο προιόν αποκλειστικό.  
  • · « η ιδιοκτησία είναι κλεψιά»  
  • · Μη κράτος - ελεύθερες κουμούνες αυτοδιαχεςιριζόμενες  

11 / 14
  • · Η τεχνολογική ανάπτυξη φέρνει κοινωνική πρόοδο και στη συνέχεια πάλη των τάξεων  
  • · Η κοινωνική επανάσταση θα επιφέρει αλλαγή της οικονομικής βάσης  
  • · Η μελέτη της εξέλιξης θα πρέπει να γίνει με βάση την μεταβολή στην οικονομική κατάσταση και όχι με βάση τους θεσμούς και τις ιδέες.
  • · Οι παραγωγικές σχέσεις αποτελούν την οικονομική δομή της κοινωνίας πάνω στην οποία ''υψώνεται '' το πολιτικό οικοδόμημα
  • · Δεν καθορίζει η συνείδηση των ανθρώπων το «είναι» τους αλλά το κοινωνικό «είναι» καθορίζει τη συνείδηση τους  
  • 7. Ρουσική Ομστσίνα (κοινότητα, αγροτική κοινοκτημοσύνη ) μορφή αποσυντιθεμένη της πρωτόγονης κοινοκτημοσύνης της γης.

  • 8. Κοινότητες: έτσι λέγαν την αστική τους κοινότητα οι κάτοικοι των πόλεων στη Γαλλία και Ιταλία μόλις αγόραζαν ή αποσπούσαν απο τους φεουδάρχες αφέντες τους τα πρώτα δικαιώματα για αυτοδιοίκηση
  • 9. Αντιδραστικός σοσιαλισμός :

Φεουδαρχικός σοσιαλισμός  

  • · Πρόκεται για φεουδαρχική αριστοκρατία που την αφάνισε η αστική τάξη.
  • · Καταδείχνουν ότι κάτω απο την κυριαρχία  τους , το προλεταριάτο δεν υπήρχε (ομως αστική τάξη γόνος αυτού του καθεστώτος)
  • · Κατηγορούν την  αστική τάξη όχι γενικά γιατί έφτιαξε ένα προλεταριατό αλλά γιατί έφτιαξε ένα επαναστατικό προλεταριάτο (έκανε έντονη κριτική στην αστική τάξη)
  • · Στη πολιτική πάλη παίρνουν μέρος ενεργά σε όλα τα μέτρα βίας ενάντια στην εργατική τάξη
  • · Βάδιζε πλάι με τον κληρικό σοσιαλισμό ( ο οποίος κήρυττε αγαθοεργία ,ζητιανιά,αγαμία ,θανάτωση σάρκας μοναχικό βίο , εκκλησία.)

Μικροαστικός σοσιαλισμός  

  • · Μικροί αγρότες και μικροί αστοί πρόδρομοι αστικής τάξης.
  • · Δημιουργήθηκε μια καινούργια τάξη μικροαστών που ταλαντεύεται ανάμεσα σε προλεταριατό και αστική τάξη.
  • · Οι συγγραφείς πήραν μέρος προλεταριάτου (ειδικά σε χώρες όπου οι αγρότες αποτελούσαν πάνω απο το μισό πληθυσμό)
  • · Αυτός ο σοσιαλισμός κατέδειξε τα φονικά αποτελέσματα των μηχανών και του καταμερισμού της εργασίας, τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και της ιδιοκτησίας κ.α.
  • · Ωστόσο στοχεύει στην αναστήλωση των παλιών μέσων παραγωγής καθώς και όλης την παλιάς κοινωνίας
  • · Είναι συγχρόνος και αντιδραστικός και ουτοπιστικός.

Γερμανικός σοσιαλισμός ή ''αληθινός'' σοσιαλισμός

  • Η σοσιαλιστική κουμμουνιστική φιλολογία μπήκε στη Γερμανία σε στιγμές που η αστική τάξη μόλις άρχιζε τον αγώνα της ενάντια στη φεουδαρχία
  • · Δεν είχαν ίδιες συνθήκες με Γαλλία π.χ. ωστε να είναι γόνιμες οι ιδέες.
  • · Οι γερμανοί φιλόσοφοι προσάρμοσαν τις γαλλικές ιδέες στη δικιά τους φιλοσοφία. Λέγεται ότι ευνούχισαν αυτές τις ιδέες.
  • · Ο αληθινος σοσιαλισμός έγινε όπλο στα χέρια των κυβερνητών(μικροαστών), ενάντια στην αστική τάξη (υπέρ του συμφέροντος του γερμανικού μικροαστισμού) κηρύσσοντας στις λαικές τάξεις ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απο το αστικό κίνημα,  παρά αντίθετα να τα χάσουν όλα με αυτό.

  • 10.  Συντηρητικός ή αστικός σοσιαλισμός  

  • · Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν αυτοί που στόχευαν να βελτιώσουν τη μοίρα της εργατικής τάξης
  • · Προυντών
  • · Θέλουν τη σημερινή κοινωνία καθαρισμένη απο τα σοιχεία που επαναστατούν. Θέλουν αστική τάξη χωρίς προλεταριάτο.
  • · Θέλει το προλεταριάτο να απαλαχθεί απο τις εχθρικές αντιλήψεις για την αστική τάξη διατηρώντας όμως  τη σημερινή κοινωνία  
  • · Μεταβολή στις υλικές σχέσεις-οικονομικές μέσω διοικητικών μεταρρυθμίσεων

  • 11. Κριτικός -ουτοπιστικός σοσιαλισμός και κουμμουνισμός  

  • · Κατανόηση ταξικού ανταγωνισμού  
  • · Ανάπτυξη ανταγωνισμού τάξεων συμβαδίζει με ανάπτυξη βιομηχανίας
  • · Αντικαθασταίνουν την βαθμιαία και αυθόρμητη οργάνωση του προλεαριάτου σε τάξη με μια οργάνωση που φτιάχνεται απο αυτούς καθώς πιστεύουν ότι το προλεταριάτο δεν έχει ιστορική ανεξαρτησία.
  • · Μέλλον κόσμου βρίσκεται στη προπαγάνδα και στην εφαρμογή των σχεδίων τους διαλαλώντας ότι προτάσσουν τα συμφέροντα

    • εργατικής τάξης με αυτό το τρόπο επειδή η ίδια απο μόνη της δεν μπορεί.
    • · Θέλουν να καλυτερέψουν τις συνθήκες ζωής για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού απευθύνονται κυρίως στην αστική τάξη( φυσικά και στην υπόλοιπη κοινωνία).
    • · Αποκρούουν κάθε επαναστατική δράση με ειρηνικά μέσα
    • · Έδωσαν στο καιρό τους αρκετό υλικό για το διαφωτισμό των εργατών (κατάργηση μισθωτής εργασίας, ατομικού κέρδους και οικογένειας κ.λ.π)
    • · Προτάσεις με ουτοπικό νόημα καθώς δεν ήξεραν για τι ακριβώς μιλάνε. Κοινωνικές ουτοπίες
    • · Όταν πάλη άρχιζε να οξύνεται, άρχιζαν να τη καταπολεμούν την εργατική τάξη. (π.χ. οπαδοί οουεν και Φουριέ)

    • 12. Ικαρία : ονόμαζε ο Καμπέ την ουτοπία του και αργότερα τις κουμμουνιστικές του ουτοπίες στην Αμερική.


    14 / 14
    • 13. Φαλανστέρια : κοινωνικά παλάτια του Φουριέ.  


    • 14. Χαρτισμός  : προλεταριακό επαναστατικό κίνημα στη Αγγλία το 1830-1840. Χάρτα (καταστατικός νόμος ) που περιλάμβανε τις διεκδικήσεις των άγγλων εργατών.
    • ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ  :  

      • 1.  Περί φιλοσοφίας και χριστιανισμού (Über Philosophie und Christenthum, 1839), Φοιερμπαχ
      • 2. Σκέψεις για τον θάνατο και την αθανασία (Gedanken über Tod und Unsterblichkeit), φοιερμπαχ
      • 3. Η διαφορά ανάμεσα στη φυσική φιλοσοφία του Δημόκριτου και τη φυσική φιλοσοφία του Επίκουρου,  Μαρξ
      • 4. Η αθλιότητα της φιλοσοφίας , Μαρξ ( σαν απάντηση στο βιβλίο του Προυντόν «η φιλοσοφία της αθλιότητας». Σε αυτό καταδεικνύει την σημασία των συνδικαλιστικών ενώσεων , της απεργιακής πάλης , την αναγκαιότητα της πολιτικής δράσης της εργατικής τάξης και την αποκ΄τηση απο αυτήν μιας ταξικής συνέιδησης.  
      • 5. Ταξίδι στη Ικαρία , Κουμπέ  


      ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ  
      • · Εγγγελειανή διαλεκτική 


 


Επαφή

paprana in private